Kanadahandel

Att handla aktier i Kanada

Vårt intresse för energi- och gruvbolag satte rejäl fart med Lundin Petroleum under 2001-2002. Ett idogt köpande av mindre poster på Stockholmsbörsen med ett GAV under 4 SEK resulterade så småningom i en formidabel uppgång och 2004 kunde vinsthemtagningar göras med långt över 1000 % avkastning.

Med stärkt självförtroende hamnade andra oljebolag i fokus som Valkyries, Tanganyika, Vostok Nafta och Tethys Oil men det kändes lite smalt att bara fokusera på oljebaronerna i Lundingruppen.

Avräkningsnota SEB från 2002-03-26

Då Stockholmsbörsen inte erbjöd alltför många alternativ som var energi- och gruvrelaterat så vände vi blickarna till världens mest välsorterade börs i denna nisch – Kanadabörsen. Vi hade nu också fått upp ögonen för gruvbolag och speciellt aktier i guld- och silverbolag med utbombade aktiekurser efter ca 20 års bearmarket i ädelmetaller.

Efter alldeles för många affärer på Kanadabörsen genom SEB tröttnade vi tillslut på det höga courtaget som var minst 1000 kr per affär och bytte till Avanza. Mycket lägre courtage och affärer i Kanada gjordes hyfsat smidigt direkt över telefon.

Purchaser var en av de drivande aktörerna till att Avanza slutligen införde Kanadahandel direkt över nätet. En jättemarknad hade öppnats upp för svenska investerare.

De aktier som går att handla i Kanada via Avanza och Nordnet är noterade på 2 olika börser.

Toronto Stock Exchange (TSX) som är en senior lista att liknas vid Large Cap i Sverige.

TSX Venture (TSXV) som är en lista för juniorbolag som ännu är för små för att kvalificera sig till TSX. Här hittar vi många av de bolag som Purchaser analyserar i sina nyhetsbrev.

Prisbilden på courtaget har sedermera kommit ner rejält och skiljer sig inte nämnvärt från handel i svenska papper. Det som tillkommer är dock valutaväxlingen som är 0,25 % i varje affär vilket ger totalt 0,5 % om du genomför både ett köp och sälj.

Stora fördelen för oss med intresse för energi- och gruvbolag är att vi enkelt kan handla i över 1000 bolag i denna nisch och dessutom erbjuds en hel palett av andra bolag som komplement till Stockholmsbörsens 850 noterade bolag.

På Avanza kan man totalt handla i ca 900 bolag på den stora listan TSX och sedan ytterligare 1200 bolag på juniorlistan TSXV. Du kan botanisera bland bolagen genom att välja Kanada i Aktiefiltreraren på Avanza.

För att kunna få kursinformation i realtid för kanadensiska värdepapper på Avanza och Nordnet krävs att du läser igenom och godkänner avtalet från den kanadensiska börsen (CEG). Detta kommer upp med automatik första gången du försöker lägga en order på ett Kanadabolag.